UN CONCEPTE IMPORTANT PER ENTENDRE LES CIUTATS DEL FUTUR

El món cada vegada està més urbanitzat. Des de 2007 més de la meitat de la població mundial ha estat vivint en ciutats i s’espera que aquesta quantitat augmentarà fins al 60% el 2030.

En aquest mapa interactiu trobareu les ciutats més sostenibles i les menys sostenibles del món. Apreta ”amplia” i després apreta les pestanyes per veure més informació.

QUÈ ÉS UNA CIUTAT SOSTENIBLE?

Què és o ha de ser una ciutat sostenible?

L’imaginari col·lectiu i la narrativa de les ciutats verdes ens les representen amb panells solars, carrils bici, sistemes de reciclatge avançats, horts urbans, aire net, etc…

Però una ciutat sostenible ha de reunir una sèrie de característiques com: un transport públic que funcioni bé, serveis essencials a prop de les persones: escoles, centres mèdics, farmàcies, botigues … i també carrils perquè la gent vagi en transport sense motor o elèctric. Per això també calen punts de càrrega elèctrica. Fins i tot algunes ciutats estan generant estacions elèctriques d’energia renovable.

LA IMPORTÀNCIA DE LES CIUTATS SOSTENIBLES

La sostenibilitat a les nostres ciutats és necessària i important. No obstant això, no és un objectiu en si mateix (ciutats més netes o més respectuoses amb el medi ambient), sinó que la seva finalitat última ha de ser millorar la qualitat de vida de les persones, assegurar els seus drets, reforçar la democràcia i, per descomptat i molt important, respectar els límits del planeta.

QUÈ TE UNA CIUTAT SOSTENIBLE?

1-ACCÉS A RECURSOS PÚBLICS:

Comencem amb l’essencial el benestar de les persones.

Una ciutat sostenible garanteix als seus habitants: educació de qualitat, centres de salut, transport públic accessible, recollida d’escombraries, seguretat, bona qualitat de l’aire…

2-ACCIONS DE RENOVACIÓ URBANA:

Renovació d’espai públic. Adaptació de carrers, places, parcs i espai urbà en general tant per a les persones com per a tots els éssers vius que hi ha a les ciutats.

3-REDUCCIÓ DE C02 (diòxid de carboni):

És important la reducció de diòxid de carboni i altres gasos perjudicials per a la capa d’ozó. Això sí que és important no reduir-ne massa, ja que és molt important per a les plantes que fabriquen oxigen.

4-REDUIR, REUTILITZAR I RECICLAR:

Aquestes tres erres són molt importants per no contaminar i així la nostra ciutat sigui més sostenible i segura aquest és un concepte molt important a tenir en compte.

MANERES DE TINDRE UN ESTIL DE VIDA SOSTENIBLE

1-Fer un bon ús de l’energia.

2-Intentar no contaminar tant l’aire evitant l’ús del cotxe.

3-Consumir el mínim d’aigua possible.

4-Intentar fer el mínim de residus a l’hora de comprar.

5-Actuar en la protecció del medi ambient i la natura.  

COM FER-HO?

1-Tancar el llum en sortir de l’habitació, però només si no hi tornaràs a entrar al cap d’una estona.

2-Per no contaminar tant l’aire és important de tant en tant sortir amb patinet, bicicleta o a peu, ja que no sol és més sostenible sinó que també es fa esport.

3-L’aigua és un element important i per això no s’ha de malgastar per no gastar ni tanta es pot: no deixar l’aixeta oberta quan no res renta res o intentar minimitzar l’ús diari de l’aigua.

4-La millor opció és comprar a granel, però com que és una mica car també es pot reciclar els residus com el plàstic, o les restes de menjar.

5-Per això es pot fer donacions a les ONG per salvar el planeta, però també podem plantar arbres o plantes, sortir a recollir la brossa…

La nostra província.

A Lleida hi ha turbines hidràuliques en 10 llocs.

Què són les turbines hidràuliques?

Una turbina hidràulica és una màquina que transforma l’energia d’un cabal d’aigua en energia mecànica per mitjà d’un sistema de fulles giratòries. Aquesta energia mecànica es pot utilitzar per alimentar una altra màquina o un generador elèctric.

Turbina hidràulica